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Washington, D.C. 20590

Mr. George A. Kerchner Ref. No.: 06-0230
Wiley Rein & Fielding LLP

1776 K Street, NW

Washington, DC 20006

Dear Mr. Kerchner:

This is in response to your October 2, 2006 letter concerning the transportation of “Battery fluid,
acid, 8, UN 2796, PG II”” with dry (new, empty) batteries under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). In your letter you describe the following scenario:

e A dry battery (i.e., a lead acid battery that has not yet been filled with acid) is packaged
in a fiberboard box that is marked and labeled for a corrosive material.

e A bottle containing battery fluid, acid (UN2796) renamed “Consumer commodity” and
reclassed “ORM-D” in accordance with § 173.154(b) and (c¢) and is packaged in a 4G
fiberboard box that is properly marked in accordance with §§ 172.312 and 172.316.

e These two packages are overpacked in a larger fiberboard box that is marked with
orientation arrows and “Consumer commodity, ORM-D.”

Specifically, you ask if the package containing the dry battery, which is a non-hazardous
material, may remain marked and labeled as a corrosive material if it is overpacked in a way that
the corrosive markings and labels are not visible during transportation.

The answer is yes, provided the packaging containing the dry battery is transported in such a
manner that the markings and label are not visible during transportation (e.g., overpacked in a
larger fiberboard box), and is loaded by the shipper and unloaded by the shipper or consignee
(see §§ 172.303(b) and 172.401(d)).

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact
this office.

Sincerely,

Hattie L. Mltchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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October 4, 2006

Mr. Edward Mazzullo

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
U.S. Department of Transportation

400 7" Street, SW _

Washington, DC 20590

Re: Reguest for Interpretation
Dear Mr. Mazzullo:

1 am writing to request an interpretation on the requlrements for Shlppmg
certain lead acid battery products classified as Consumer Commodities. .

The U.S. DOT agreed in 2004 that certain lead acid battery products may be
shipped as a Consumer Commodities, (See DOT letter Ref. No. 04.0150.) These -

| products consist of battery electrolyte in a plastic container of less than 1 liter'that

are packed with a dry lead acid battery. These products are commonly referred to as
“fresh packs” and are used in motorcycles, ATVs, snow mobiles, etc. For years-the -
battery industry shipped these as Class 8 Corrosive hazardous materials but more -
manufacturers and distributors are now reclassifying and offering these as ‘
Consumer Commodities. »

During the transition from Class 8 Corrosive to Consumer Con'xkriodif‘;:r 2
significant amount of changes to the fresh pack packaging is required. As aresult,
the questlon I have pertains to the followmg packaging schemo:

1. A fresh pack retail box (contammg a 1 liter plastic container of battery FRINERE
electrolyte and a dry lead acid battery) is marked, labeled and. packed as e
" a Class 8 Corrosive hazardous material. ST
2. In order to take advantage of the Consumer Commodxty reclassxﬁcatlon '
a distributor would like to repackage the fresh pack as follows: ~* =~ .
a. Remove the 1 liter of battery electrolyte from the retail box and o
place it in a 4G fiberboard box that will be: marked withthe =~ - = s
Consumer Commodxty/ORM~D markings ¢ and orientation arrows, SIS
b. Leave the dry lead acid battery in the retail box that will remain” .
~ marked and labeled as.a Class 8 Corrosive hazardous matenal
c. The battery electrolyte (marked as Consumer Commodxty) and. o
dry lead battery (marked and labeled as Class 8 Corrosive) will - -
then be placed in an overpack that is marked Consumer - ‘
Commodity/ORM-D. Lo
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1t is very important to recognize that dry lead acid battenes shlpped
without battery ¢lectrolyte are not regulated as Class 8 Corrosive lhazardous :
materials.

- My question pertains to the packaging, marking, and labeling scenario as
described in paragraph 1.c. above. Can a dry lead acid battery that is rarked and
labeled as a Class 8 Corrosive hazardous material and a liter of Battery fluid, acid
that is marked and packed as a Consumer Commodity be placed separately in an
overpack and then offered for transportation as a Consumer Commodity (with only
the appropriate Consumer Commodity/ORM-D and orientation arrow markmgs on

the overpack)?
Thank you for your assistance.
Smcerely,
George A. Km:ﬁner :

George A. Kerch’ncr :




